Арт-терапія: лікування мистецтвом Освіта UA

Після Великої Вітчизняної війни прийоми арт-терапії стали застосовуватися в реабілітаційній роботі з дітьми. На 1969 року у США з’явилася асоціація психологів, які зайнялися детальним вивченням психокорекційних можливостей різних напрямів мистецтва. Сьогодні Американська асоціація арт-терапії вважається найбільшим союзом фахівців у галузі цього напряму корекційно-розвивальної діяльності. У 1997 року у України у розвиток теорії та практики арт-психології було створено національне співтовариство арт-терапевтів.

Мені здається, це позитивна тенденція, – вона вказує на підготовленість нинішнього глядача, незрівнянного з глядачем 20-річної давності. Якщо ви розглядаєте можливість арт-терапії для себе або близької людини, важливо розвіяти деякі міфи та визнати справжню суть цього терапевтичного підходу. Арт-терапевти використовують різноманітні художні техніки, від малювання олівцями та живопису до ліплення та колажування, працюючи з клієнтами всіх вікових груп, від дітей до людей похилого віку. Цей метод використовує рух і танець як засоби вираження та комунікації. Через танець люди можуть досліджувати свої емоції, переживання та тілесні відчуття. Протягом декількох годин учасники та учасниці малювали власні герби, що уособлювали їх емоційний стан, а також їх зв’язок з іншими мешканцями України.

арт що це

Сьогодні арт-терапія має численні форми та варіації, цю методику роботи використовують психотерапевти, клінічні психологи та педагоги-психологи. Міжнародний Фонд “Відродження” забезпечує інституційну підтримку редакції LB.UA у межах програми “Соціальний капітал”. Матеріали виготовлені в в рамках підтримки відображають позицію авторів і не обов’язково збігаються з позицією Міжнародного Фонду “Відродження”. Наразі він активно відновлюється в реабілітаційному центрі на Вінниччині та мріє повернутись до армії як інструктор. Військовий переконаний, що психологічна підтримка допомагає йому швидше адаптуватися до повноцінного життя.

Арт-терапія для дорослих: коли і кому допоможуть заняття

Втім ви можете безоплатно отримати оральний тест на ВІЛ і зробити його самостійно вдома. Для цього потрібно зайти на сайт проєкту HEALTHLINK. Оберіть розділ «Хочу отримати безплатний оральний тест на ВІЛ! У разі потреби основу можна пофарбувати в будь-який колір або наклеїти на неї аркуш кольорового паперу. Новачкам рекомендується починати з картону або пінопласту, оскільки в них набагато легше вставляти цвяхи, що важливо для початку практики, особливо з дітьми. До того ж, ніхто не забороняє експериментувати з підставами, наприклад, можна використовувати пробку. Чарівний ефект від арт-терапевтичних методик полягає в тому, що ми самі не помічаємо, як змінюємося зсередини, а потім результат дає про себе знати!

Такі техніки з активною візуалізацією допомагають зосередитись на тому, що дає нам сил, побачити підтримку та забрати її у свою повсякденність. Арт-терапія — просто джерело технік, спрямованих на самопідтримку та пошук внутрішніх ресурсів та опор. Мені здається, що зараз тривога – абсолютно нормальне явище. Для здорової психіки природно реагувати тривогою на ситуації, пов’язані з фрустрацією, а зараз ситуація у світі об’єктивно фруструє. Психокорекційні завдання з цією віковою категорією клієнтів успішно вирішуються у ході образотворчої діяльності, у процесі організації роботи дітей із піском чи глиною, а також засобами казкотерапії. В індивідуальній формі творчі психотерапевтичні заняття можуть проводитись короткими курсами (3-5 сеансів). Такий формат дозволяє успішно впоратися із простими психолого-педагогічними проблемами.

Важливість арт-терапії у сучасному світі

Цей вид арт-терапії включає в себе використання театральних методів, таких як гра в ролі, імпровізація та розповіді, для допомоги людям у розумінні своїх почуттів та взаємодії з іншими. Традиційно вважається, що арт-терапія ефективна з дітьми та людьми, що мають важкі психічні розлади. Якщо говорити про самопоміч, то вона вмикає в нас спонтанність, дитячість – те, що ми блокуємо у буденному житті. Це дозволяє створювати нове, вигадувати, йти за своїми почуттями.

Він дозволяє привернути увагу до теперішнього моменту або переключити відчуття з тривожного на спокійне. Спеціальний предмет або зображення у поєднанні зі специфічним ритуалом заспокоєння може стати якорем для людей, коли вони переживають стрес чи гіперактивацію. Заземлення – психологічний Alexandra Stan прийом, який допомагає людям зупинити або принаймні уповільнити стресові реакції на емоційні або фізіологічні порушення. Простий метод заземлення в арт-терапії – двосторонній малюнок, що зосереджує увагу. Аналогічно, специфічний ритм у музиці чи русі може підтримувати заземлення.

Книга розглядає роль арт-терапії у різних медичних контекстах, від лікарень до клінік психічного здоров’я. Книга представляє дослідження та практики арт-терапії в контексті нейронаук, поєднуючи дві галузі знань. Це повний довідник для практикуючих арт-терапевтів, студентів та всіх, хто цікавиться арт-терапією. Арт-терапія поширюється по всьому світу, тому виникає потреба в адаптації підходів та методів під культурні особливості різних народів та спільнот. Всі ці приклади демонструють унікальну гнучкість арт-терапії як форми лікування та підтримки, що застосовується у найрізноманітніших контекстах та областях.

Приблизно раз на місяць я проводжу там (все ще хочеться говорити про це зараз) групові арт-терапевтичні практики. Сучасний стрінг-арт – це вид мистецтва, в історію якого першим своє ім ‘я вписав американець Джон Ейхінгер – головний дизайнер компанії Open Door Company. За допомогою цієї техніки він почав створювати мандали, які відрізнялися витонченістю і неповторними оптичними ілюзіями. Потім у дизайнера з ‘явилися послідовники, які довели, що можна робити дивовижні картинки. Ізонувати – це вид рукоділля, в якому картини створюються за допомогою звичайних цвяхів і ниток. У буквальному перекладі з англійської назва означає струнне мистецтво.

Shopping Cart
Open chat
1
Chat with us 👋
Hi there 👋
How can I help you?