Зміст практичних занять до курсу “Експериментальна психологія” Вікі ЦДУ

Природно, ніхто з них не підозрює про те, що їх «досліджують», отже, процедура ніяк не впливає на звичайне самовираження спостережуваних людей . Отримана інформація залишається поза контролем на обгрунтованість і стійкість. Спостереженню властиві свої особливості, переваги і недоліки, які необхідно враховувати при його застосуванні. Речі, які можуть бути не важливі членам групи, але необхідні для вирішення поставлених в дослідженні завдань. (у тому числі і психологічні) на основі статистичних законів.

Експеримент зазвичай проводять експериментатор та протоколіст. Важливо, щоб останній знаходився поза увагою випробуваного, але сам міг його добре бачити та чути. У протоколі він фіксує поведінку, мовлення та емоційні реакції випробуваного відповідно до передбачених методикою дослідження критеріями. Особливо підкреслимо, що мова дітей записують із збереженням усіх її особливостей, без виправлення граматичних та інших помилок. Функції протоколіста, таким чином, полягають у тому, щоби точно і повно зафіксувати психологічні факти, функції експериментатора – у тому, щоб провести дослідження. Експеримент завжди передбачає стандартну процедуру, тому не можна вносити до нього будь-які зміни, наприклад, змінювати інструкцію. Потрібно домагатися того, щоб випробуваний зрозумів і прийняв інструкцію.

3. методи дослідження особистості у психологічній науці, їх переваги та недоліки

Людина не тільки об’єкт і суб’єкт соціалізації. Він може стати її жертвою. Це пов’язано з тим, що процес і результат соціалізації містять в собі внутрішнє протиріччя. Самовизначення особистостіприпускає знаходження нею певної позиції в різних сферах актуальної життєдіяльності і вироблення планів на різні відрізки майбутнього життя. Так, у молодшому шкільному віці дитині необхідно знайти індивідуально прийнятну і соціально схвалює позицію в новій соціальній ситуації – ситуації надходження в школу.

Використання методу обмежена віковими особливостями дитини. Наприклад, для того, щоб вивчити малюнок малюка, потрібно щоб він вже володів навичками малювання. Тут потрібно дати пояснення. Сучасний графік ціни з’явився зовсім недавно.

Емпіричні методи психології

1.Спостереження хронологічні, лонгітюдні (тривалі) спостереження, або «подовжні». Проводяться протягом тривалого при вивченні вікових особливостей дітей. Наприклад, можуть вивчатися особливості розвитку мови та мислення дітей, емоційні прояви, інтереси, риси характеру та здібності. Результати цього спостереження фіксуються у щоденнику, де аналізують процеси психологічного розвитку дитини. Періодичні – проводяться протягом певних проміжків часу. Поодинокі – опис окремого випадку. На цьому простому прикладі і будується метод спостереження.

Інтерпретаційні методи

Асоціативні методи, засновані на аналізі асоціативних відповідей і виборів випробовуваних. Паралельно була створена і контрольна група учнів. Вона складалася з дітей цього ж хронологічного віку. Однак контрольна група відрізнялася від експериментальної, поступаючись їй як за результатами тестування інтелекту, так і по шкільної успішності. — це письмова робота, де стисло викладено дослідження проблеми на основі вивчення і переробки теоретичного або емпіричного матеріалу.

Перша група передбачає підрозділ експериментів в залежності від умов діяльності на лабораторні (проводяться в спеціально організованих умовах і відрізняються від реальних) і природні (протікають в реальних умовах). Друга група експериментів пропонує ділити їх за характером дій дослідника. У цьому випадку виділяються констатуючий і формуючий експерименти. Залежно від ступеня розробленості проблеми психологічні експерименти також можуть бути поділені на пошукові, уточнюючі, критичні, які відтворюють.

Цей процес може бути як ретроспективним, тобто здійснює аналіз минулих подій, так і справжнім, тобто проводять спостереження в поточний момент часу. Даний спосіб являє собою метод пізнання навколишнього світу за допомогою сенсорних відчуттів, аналізованих за певний проміжок часу. Лонгітюдний (від лат. тривалість) метод характеризується тим, що протягом тривалого часу послідовно вивчаються ті самі досліджувані. При цьому можуть застосовуватися найрізноманітніші методи збору фактичного матеріалу, але вони скеровані на той самий об’єкт дослідження.

Психічні властивості (характер, здібності — все, що робить дитину індивідуальністю). Обробка й інтерпретація даних у кореляційному дослідженні. Генеральна сукупність і експериментальна вибірка; репрезентативність вибірки.

З його допомогою можна отримати велику інформацію про людину. Він є незамінним скрізь, де не розроблені або невідомі стандартизовані процедури. При цьому досліднику https://my.ua/news/cluster/2023-06-21-qantas-pokazav-ekonommistsia-dlia-19-godinnikh-reisiv-niu-iork-sidnei/26c72d98-1068-11ee-a458-f29110c04e53 для проведення спостереження не потрібно згоди з боку спостережуваних і кооперування з ними. Дослідник сам визначає ці умови, місце і час проведення спостереження.

Цей експеримент є одним із найнелюдніших в історії. Він, якщо так можна сказати, проводився з 1965 по 2004 рік у Балтіморі (США). 1965 року там народився хлопчик на ім’я Брюс Реймер, якому під час процедури обрізання лікарі пошкодили пеніс. Батьки, не знаючи, що робити, звернулися до психолога Джона Мані і він «порекомендував» їм просто змінити стать хлопчика і виховати його дівчинкою. Батьки пішли «поради», дали дозвіл на операцію зі зміни статі та почали виховувати Брюса як Бренду. Насправді ж доктор Мані давно хотів провести експеримент з метою довести, що статева приналежність обумовлена ​​вихованням, а не природою. Хлопчик Брюс став його піддослідним.

Під час інтерв’ю відповіді записуються. Застосовується і графічна форма шкали, при якій оцінка виражається величиною частини відрізка прямої, крайні точки якого відзначають нижній і верхній бали. Всі різновиди спостереження можуть поєднуватися по-різному. Розглянемо їх окремі види. Потенційними джерелами для контент-аналізу виступають книги, особисті щоденники, замітки в газетах, пісні, вірші і т. Зараз вона стає все більш адаптованою, виробники прагнуть до зближення з покупцями, кращому розумінню їх. Про це свідчить розвиток техніки контекстуальних досліджень.

Тому провідними методами в психології і є спостереження і експеримент. Етап обробки даних передбачає кількісний та якісний аналіз і синтез зафіксованих даних. Цілком свідоме бажання звернутися до психолога іноді може “гальмуватися” необхідністю знайти відповідного фахівця. Буває що порадити, до кого звернутися, просто нема… Незалежність спостерігає від уміння досліджуваних проводити оцінку своїх дій і висловлювати свою думку. Для пізнання об’єктів їх порівняння має здійснюватися за найбільш важливим, суттєвим (в плані конкретної пізнавальної задачі) ознаками. Категорії – поняття, які визначають спостережувані явища, вони визначаються операционально, не мають перетинів з іншими категоріями і мають одну і ту ж ступінь спільності.

Shopping Cart
Open chat
1
Chat with us 👋
Hi there 👋
How can I help you?