Огляд змін у міжнародній торгівлі: тренди, тенденції, виклики 2020 COVID-року Юридична Газета

У липні НБУ відновив публікацію Інфляційного звіту після вимушеної паузи в квітніНБУ не публікував макроекономічний прогноз у квітні через високий рівень невизначеності щодо подальшого розвитку подій у країні внаслідок повномасштабної війни.. Отже, це перший офіційний прогноз, зроблений під час широкомасштабної війни. У кінці кожного року й на початку нового з’являється безліч прогнозів, обіцянок трендів, які «точно» або «скоріше за все» відбудуться. Деякі з цих прогнозів навіть збуваються, але більшість так і залишаються на папері через появу неочікуваних «чорних лебедів». Розуміючи це, дамо короткий огляд цікавих і більш-менш професійних аналітичних матеріалів про перспективи міжнародної торгівлі у 2022 р. Світова організація торгівлі (СОТ) – єдина міжнародна організація, що опікується глобальними правилами торгівлі між країнами. Її головна функція – забезпечувати, щоб торгівля відбувалася настільки легко, передбачувано і вільно, наскільки можливо.

Це призвело до певної консолідації у сфері автономних транспортних засобів, а також до партнерства між виробниками автономних транспортних засобів та платформами штучного інтелекту. Оскільки ці партнерства продовжують зміцнюватися, іншим гравцям, ймовірно, стане дуже важко увірватися в цей простір, якщо вони не володіють значним капіталом або не мають дійсно унікального рішення. Автономні рішення для нішевих галузей, наприклад, агротехнологій, продовжують залучати венчурні інвестиції.

Актуальна інформація про розвиток глобальної торгівлі

Проте темпи зростання світової торгівлі у 2022–2023 роках сповільняться. Її обсяги зростуть відповідно на 5% та 4,5% внаслідок зменшення економічної активності. Але навіть за цих умов торгівля також досягне, а потім і перевищить прогнозовану до пандемії траєкторію зростання до кінця 2022 року. Цьому сприятимуть високі темпи зростання торгівлі в динамічних азійських економіках. Попри доволі складний минулий рік, світова економіка поступово відновлюється. Однак наявних темпів зростання все ще недостатньо, щоб компенсувати спад виробництва під час пандемії. Додають проблем і поява нових штамів коронавірусу, нестача робочої сили та посилення геополітичного напруження.

Передбачається, що електронна комерція буде швидко зростати після завершення війни в Україні. ОЕСР також акцентує на обмеженнях у постачаннях товарів та послуг, сильнішому та тривалішому, ніж очікувалося, інфляційному тиску. Це дало підстави організації прогнозувати, що інфляція споживчих цін досягне піку у 2021 році й лише потім поступово зменшиться через повільне зростання вартості робочої сили та скорочення вільних виробничих потужностей у всьому світі. За її прогнозом, загалом річна інфляція споживчих цін у світі впаде з 4,9% наприкінці 2021 року до приблизно 4,2% у 2022 році та ще впаде до 3% у 2023-му. Ми стисло розглянули основні, на наш погляд, події, що сталися у 2020 р.

У СОТ практикується прийняття рішень на основі консенсусу, хоча де-юре передбачене голосування. Врегулювання торговельних суперечок шляхом консультацій, переговорів і т.д. Ви можете ввести слово, присутнє в назві статті або ім’я автора. Перегляньте статті,налаштуй свої інтереси, абоПереглянути свою бібліотеку. Підготовка до нової реальності та чотири основні тренди галузі.

Залишити відповідь Скасувати коментар

Угода про заснування СОТ передбачає створення постійно діючого форуму країн-членів для врегулювання проблем, які впливають на їх багатосторонні торговельні відносини, і контролю за реалізацією угод і домовленостей Уругвайського раунду. Невід’ємною частиною СОТ є унікальний механізм врегулювання торговельних суперечок. https://www.0532.ua/list/400899 Китай не лише став першим постраждалим від коронавірусу, а й продемонстрував, що ефективні протиепідемічні заходи та державна підтримка попиту дають змогу подолати економічні негативні наслідки від пандемії. ОЕСР наголошує, що у 2021 році основним драйвером економічного зростання в Китаї було нарощування експорту.

Український журнал прикладної економіки та техніки

Таким чином, він мав можливість замовляти медичні вантажі з‑за кордону. В цей період обсяги імпорту захисних масок, хірургічних халатів та рукавичок різко зросли. Тобто вже сьогодні зрозуміло, що навіть у разі розвитку оптимістичного сценарію, вплив пандемії матиме суттєвий ефект на світову економіку загалом та міжнародну торгівлю зокрема. Чим довше пануватиме Covid‑19, тим непередбачуванішим буде ефект.

Споживчі ціни в усьому світі зростають такими темпами, яких ані Європа, ані Америка не бачили вже кілька десятиліть. Так, у США, ЄС чи Великобританії інфляція перебуває на рівні близько 9%, а в деяких країнах Центральної та Східної Європи – на рівні 15-20%. Одна з головних причин – надвисокі ціни на енергоносіїЕнергоносії – це нафта і нафтопродукти, природний газ, електроенергія тощо. По-перше, за час пандемії провідні країни надрукували багато грошей, щоб стимулювати свої економіки. По-друге, нові хвилі пандемії, зокрема в Китаї, ускладнюють виробництво й доставку продукції.

До речі, вже в ніч на 14 січня низка українських державних органів зіткнулися з масштабною хакерською атакою, яка призвела до зупинки сайтів, в т.ч. Тих органів, які координують реалізацію державної політики в критичних галузях економіки. На рівень нижче – Генеральна рада (зазвичай до її складу входять посли і глави делегацій в Женеві, та іноді – чиновники, спеціально відряджені зі столиць країн-членів). Генеральна рада виконує також функції нагляду за торговельною політикою та врегулюванням суперечок. Можливість реалізації своїх поточних і стратегічних торговельно-економічних інтересів шляхом ефективної участі у багатосторонніх торговельних переговорах при виробленні нових правил міжнародної торгівлі. Фізичний обсяг експорту товарів продемонстрував скорочення на 1,5%. Зростання обсягу імпорту за іншими товарними групами залишається на суттєво нижчому рівні.

Причому в найближчі 2 роки на глобальне співробітництво будуть впливати такі фактори, як погіршення психологічного здоров’я, екстремальна погода, боргові кризи, цифрова нерівність, інфекційні хвороби, збої кібербезпеки тощо. Щоб їх уникнути, потрібно прокладати економічний курс, а не сподіватися лише на те, що вітер буде попутним. Очікується сповільнення зростання світового ВВП з 5,7 % (2021 р.) до 2,8 % – у 2022 р. СОТ наразі переживає найсерйознішу кризу за всю історію свого 25-річного існування з 1 січня 1995 р.

Shopping Cart
Open chat
1
Chat with us 👋
Hi there 👋
How can I help you?