Що таке NFT? Доступно в питаннях і відповідях

Його не можна обміняти на інший, як ми звикли робити з грошами, акціями тощо) криптографічний токен. Він функціонує на блокчейні та є унікальним видом активу. NFT зазвичай створюються шляхом завантаження на аукціон файлів, наприклад, цифрових ілюстрацій. Це створює запис, який містить посилання на криптографічний хеш цифрового файлу, що представляє NFT.

Токени можуть мати лише одного офіційного власника. Вони захищені децентралізованим блокчейном – інформацію зберігають тисячі вузлів у всьому світі. Оскільки вони записують у реєстр кожну операцію, змінити чи підробити її практично неможливо.

При використанні матеріалів сайту обов’язковою умовою є наявність гіперпосилання в межах першого абзацу на сторінку розташування вихідної статті із зазначенням бренду видання AIN.UA. Матеріали з позначками «Новини компаній», «Анонси», «Акції», «Блоги» та PR публікуються на правах реклами. Багато аналітиків вважають, що NFT – це бульбашка, яка скоро лусне. Але не варто забувати, що такі самі думки висловлювалися і з приводу Bitcoin свого часу.

До тренду із продажу і заробляння на NFT-токенах вже долучились світові зірки та публічні персони. Вона нещодавно продала свої твори мистецтва на аукціоні за шість мільйонів доларів14. Серед іншого, там були картинки та короткі відео на її пісні.

  • Це якби ви прийшли до музею та поміняли картину Мони Лізи на свій малюнок.
  • Але після хвилі хайпа, як ми вже знаємо, настає період поступового спаду.
  • Але який зв’язок між JPEG картинкою і дефіцитом?
  • Це новий ринок, наближений до гри, та можливості соціального зростання.

Однак єдина у своєму роді колекційна картка теж невзаємозамінна. Якщо поміняти її на іншу картку, то ви отримаєте щось зовсім інше. Уявіть, що за покемона сквіртл вам дали T206 Honus Wagner 1909 року — культову баскетбольну картку. На відміну від криптовалюти, в NFT кожен токен унікальний – його не можна замінити іншим. Наприклад, ви можете позичити у друга 100 грн і віддати їх іншою купюрою, адже це взаємозамінний ресурс. Але якщо ви візьмете у друга фото з автографом улюбленого актора, а віддасте схоже фото з підписом іншої людини, цінність цих речей буде різною. Це перетворює NFT на щось на кшталт сертифікату, який засвідчує ексклюзивне право власності на той чи інший цифровий актив – фото, відео, музику, ілюстрацію або гіфку з котом.

Без потреби в посередниках

Завдяки тому, що Ethereum мають один і той самий «бекенд» — NFT портативні, складно маніпулювати цифровими підписами, а сама криптовалюта рідко падає. Білі списки мають багато переваг для інвесторів, колекціонерів і творців проектів. Наприклад, https://www.tenews.org.ua/post/view/1700485178-kompaniya-openai-prezentuvala-novu-model-chat-gpt-4-turbo дозволяючи відданим фанатам карбувати NFT раніше, ніж громадськість, можна уникнути газової війни. Крім того, перебування в білому списку, як правило, призводить до нижчої ціни на монетний двір, ніж у публічних монетних дворах.

NFT – це цифрова одиниця, файл, який працює на технології блокчейн. Це може бути, наприклад, аудіо, відео, ґіфка, квитки на концерт, твіт. В інтернеті можуть існувати мільйони копій цього файлу, проте оригінальний NFT-файл є унікальним і неповторним. Якщо проводити аналогію з колекціонуванням фізичного мистецтва, кожен може придбати копію Моне.

мистецтво що таке nft

«Український капітал» розповість, що таке NFT, чому люди купують їх за мільйони та як можна отримати вигоду від популярності NF-токенів. На жаль, випадки шахрайства з NFT – не рідкість. Крім того, слід пам’ятати, що в самих NFT можуть бути прописані різні права покупця. І ви замість права власності можете через незнання купити право на використання. Іноді навіть без можливості отримання будь-якого прибутку. Не секрет, що глобальна енергетична мережа працює на викопному паливі, викиди якого дуже шкідливі для навколишнього середовища. Творці криптовалюти Ethereum вже взяли до уваги чинну проблему шкоди клімату.

Ми вирішили розповісти, що таке NFT, звідки вони взялися і чому всі витрачають мільйони на NFT. На Binance NFT ви можете створити перші 10 невзаємозамінних токенів безоплатно, надалі доведеться сплачувати комісію в розмірі 0, BNB (приблизно 0,0003$). Також є можливість отримати NFT безоплатно за допомогою airdrop.

Преміумні NFT прямо на долоні

Токени між собою не мають жодної різниці аналогічно валюті, що друкується центральними банками. Їх кількість обмежується блокчейном, а їх курс залежить від попиту та пропозиції. Цінність NFT залежить від того, що представляє NFT. Ціноутворення у криптомистецтві та предметах колекціонування дуже схоже на формування ціни будь-якого іншого витвору мистецтва чи предмета колекціонування.

Як потрапити до білого списку NFT?

Тобто NFT потрібен для того, щоб зробити цифрові витвори мистецтва (і в принципі будь-який предмет у віртуальному світі) унікальним і дати можливість їх купувати та продавати. Система покликана економічно дестимулювати зловмисні дії, роблячи Ethereum стійкою до підробок. Щойно блок, що містить вашу NFT-транзакцію, стане фіналізованим, його зміна коштуватиме зловмиснику мільйони ETH. Кожен, хто працює з програмним забезпеченням Ethereum, зможе негайно виявити нечесне втручання в NFT, а зловмисника буде економічно покарано й видалено. NFT використовують ту ж технологію блокчейну, що і криптовалюта, і для кожної транзакції потрібно багато електрики.

Shopping Cart
Open chat
1
Chat with us 👋
Hi there 👋
How can I help you?